×

İsrail ‘Filistin’in en cesur kızı’ için kararını verdi! 5. günde esir-mahkum takası başladı

İsrail ‘Filistin’in en cesur kızı’ için kararını verdi! 5. günde esir-mahkum takası başladı

Paylaş

Dünyanın gözü kulağı haftalardır Gazze’den gelen haberlerde… İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı. İsrail Adalet Bakanlığı, yeni anlaşma kapsamında ‘serbest bırakılmaya uygun’ 50 ismin yer aldığı listeyi yayımladı. ‘Filistin’in cesur kız’ olarak anılan Ahed Tamimi de listede yer aldı. ABD’li Foreign Policy ise Netanyahu’nun hayatta kalma planını yazdı. Ateşkesin 5.gününde İsrail ile Hamas arasındaki esir-mahkum takası başladı. Hamas, rehineleri Kızılhaç’a teslim etti.

22:49

İsrail 30 Filistinliyi serbest bıraktı

Ateşkesin 5. gününde yeni rehine takası gerçekleşti. İsrail 30 Filistinliyi serbest bıraktı. İsrail’in serbest bıraktığı kişilerden 15’inin kadın 15’inin de çocuk olduğu öğrenildi. Böylelikle 5. esir takası da tamamlandı. 

21:11 28 Kasım 2023

Hamas 12 esiri Kızılhaç’a teslim etti

Gazze Şeridi’nde 24 Kasım’da başlayan insani aranın 5’inci günündeki esir takası başladı.

Hamas, 10 İsrailli ve 2 yabancı uyruklu esiri daha serbest bıraktı.

KATAR’DAN AÇIKLAMA

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, yaptığı açıklamada, “İnsani ateşkes anlaşmasının beşinci gününde verilen taahhütlerin uygulanması kapsamında Gazze’deki 10 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında 30 Filistinli sivil bugün serbest bırakılacak” ifadelerini kullanarak, serbest bırakılan İsraillilerden 9’unun kadın ve 1’inin 18 yaş altında olduğunu aktardı. Serbest bırakılan İsrailli esirlerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne teslim edildiğini duyuran El-Ansari, İsrailli esirlerden 1’inin Avusturya, 2’sinin Arjantin ve 1’inin Filipinler çifte vatandaşı olduğunu aktardı.

İSRAİL DE AÇIKLAMA YAPTI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 10’u İsrailli, 2’si yabancı uyruklu olmak üzere 12 esirin İsrail’e doğru yola çıktığını bildirerek, esirlerin Kızılhaç tarafından Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’a nakledildiğini ve kimliklerin doğrulanmasının ardından Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan İsrail’e geçiş yapacaklarını açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise, “Ekiplerimiz Gazze’de tutulan 12 esirin serbest bırakılması ve nakledilmesini başarıyla gerçekleştirdi. Tarafsız aracı rolümüz sayesinde bu operasyonu gerçekleştirebildik” denildi.

YABANCI UYRUKLU ESİRLER TAYLANDLI

İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın serbest bıraktığı 2 yabancı uyruklu esirin Taylandlı olduğu ifade edildi.

İSRAİL 30 FİLİSTİNLİ MAHKUMU SERBEST BIRAKACAK

Esirlerin İsrail topraklarına ulaşmasının ardından İsrail hapishanelerindeki 15’i kadın ve 15’i 18 yaşın altında erkek çocuk olan 30 Filistinli mahkumun İsrail tarafından serbest bırakılması bekleniyor.

19:48 28 Kasım 2023

Hamas: ateşkes anlaşması düşman tarafından ihlal edildi

Hamas tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ateşkes anlaşması düşman tarafından açık bir şekilde ihlal edildi” denildi. Katar ve Mısır’ın aracılık ettiği insani araya “düşman uyduğu sürece” bağlı olduklarını söyleyen Hamas, arabulucuları işgalcilere sahadaki ateşkesin tüm şartlarına uyması için baskı yapmaya çağırdı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada ise, “Son bir saat içinde Gazze’nin kuzeyinde 2 farklı noktada IDF birliklerinin yakınında 3 patlayıcı patlatılarak operasyonel duraklama ihlal edildi. Bu yerlerden birinde teröristler askerlere ateş açmış, askerler de ateşle karşılık vermiştir. Olaylar sırasında birkaç asker hafif şekilde yaralandı. IDF birlikleri operasyonel duraklamaya uygun olarak mevzilenmişlerdi” denildi.

Kaynak:Hürriyet

Yorum gönder