Tokyo’dan sonra Türkiye’de de faaliyete geçirildi
Dünya’da örneğinin sadece Japonya’nın başkenti Tokyo’da faaliyete geçirildiği ve Türkiye’de henüz hiçbir şehirde örneği olmayan karekodlu mezar taşı uygulaması Adıyaman’da başladı. Mezar taşlarındaki karekod sayesinde vefat eden kişinin, fotoğraf, video ve çeşitli bilgileri yer alıyor.
İHA’da yer alan bilgiler kapsamında Adıyaman Belediyesi Tokyo’da uygulamaya konulan tek tip mezar ve mezar taşı uygulamasına geçerek, mezar taşlarında karekod uygulamasını Türkiye’de ilk kullanan şehir oldu.
Cenaze ilanları esnasında taziye yeri ve yakınlarıyla ilgili bilgileri alan belediye yetkilileri, defin işlemlerinin ardından bir hafta içerisinde mezar taşı belediye tarafından hazırlanıyor.
Vefat eden kişinin kişisel bilgileri yer alıyor
Uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, i“Mezar taşlarına karekod sistemi dediğimiz örneği sadece Japonya’nın Tokyo şehrinde olan bir sistemini tatbik ediyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de yerel yönetimlerde bunun başka örneği yok. Yerel yönetimler ilk biz başlattık. Karekod uygulamasında şahsın ismi, doğum tarihi, ölüm tarihi yine hakeza yakınlarının iletişim bilgileri taziye yeri, ailenin isteği doğrultusunda, ailenin onayı ile fotoğraflar, videolar olabiliyor” dedi.
Günümüz teknolojisi sayesinde günden güne farklı platformlara taşınan hayatımız son olarak Adıyaman Belediyesinin çalışması ile mezar taşları da dijital dünyaya taşınmış oldu.
Fotoğraf: İHA