avrupa Gündem

Maymun çiçeği Belçika’da yapılan fetiş festivalinden sonra mı yayılmaya başladı?

Tüm dünyayı alarma geçiren maymun çiçeği virüsü salgını hepimizi şaşırtan bir gerçek ile ortaya çıktı. 7 Mayıs’ta İngiltere’de ortaya çıkan ve Avrupa geneline ülkeye yayılan virüs, korku yaratıyor. Yüzde başlayan ve vücuda yayılan ateş, baş ağrısı ve deri döküntüleri şeklinde belirtiler gözlenen hastalıkla ilgili Belçika’dan yapılan haberler sonrası olay yarattı. Belçika’da başlayan maymun çiçeği virüsü salgınının Antwerp kentinde düzenlenen bir “fetiş festivalinden” yayıldığı ortaya çıktı.

İlk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü, son 2 haftada Avrupa’daki birçok ülkeye yayıldı. Kanada, İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç ve ABD’de de görülen virüs giderek daha fazla ülkeye sıçramaya devam ediyor.

Genellikle hayvandan insana ve insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açıyor.

SALGIN “FETİŞ FESTİVALİ”NDE BAŞLADI!

Belçika’da maymun çiçeği virüsünün Antwerp kentinde düzenlenen Darklands isimli “fetiş festivalinden” yayıldığı ortaya çıktı.

BİNLERCE KİŞİ VİRUSU  TAŞIDI

5 Mayıs’ta Antwerp’te düzenlenen 4 günlük Darklands festivalinin organizatörleri ise virüsün etkinliğe yurt dışından katılan kişilerce taşındığını, Sağlık Bakanlığının da bunu doğruladığını açıklandı.

Salgının fetiş festivali nedeniyle yayılmış olması, dünyanın da gündeme oturdu. İsrail’de de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiği bildirildi. İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkede ilk maymun çiçeği virüsünün saptandığı, adı açıklanmayan otuz yaşlarında bir erkekte virüs belirtilerinin ortaya çıkması üzerine Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesine nakledildiği belirtildi.

Açıklamada, hastanın, “ülke dışında maymun çiçeği bulaşmış başka bir kişiyle temasta bulunduğu, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

DSÖ UYARMIŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önümüzdeki haftalarda daha fazla ülkede daha fazla vaka beklediği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Virüsün insanlar arasında kolayca yayılmadığı ancak virüs bulaşmış yatak takımları ve giysiler gibi nesnelerle temas durumunda veya virüslü kişiyle uzun süre yakın temas halinde solunum yoluyla bulaşmanın gerçekleşebileceği bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Leave a Reply